top of page

Maestà af Duccio Di Boninsegna

 

Malet i 1285

Tempera on wood

 

Malet af Duccio til Laudesi broderskabs kapellet i Santa Maria Novella. Dette er det første kendte maleri af maleren. Den enestående ramme, indbygget i altertavlen, omgiver Madonna’en, siddende på en trone imellem seks knælende engle med tredive medaljoner som viser helgener og halvdelen af bibelske figurer, afbilledet med intensitet på trods af de små dimensioner.Ved at danne perspektiv – have tronens sider gående tilbage mod baggrunden – skabes der dybde i billedet. Derudover bidrager englene til dette perspektiv, i det de sidder ved tronens fjerneste side, imens deres hænder holder på tronens forside.

Cimabue - Maestá of santa Trinita

Malet med tempera på træ i 1280-1290 

 

Tempera er den maling man anvendte før oliemalingen. Temperamaling tørrer meget hurtigt og bliver dannet ved at blande temperapulver, der har den ønskede farve, op, med æggeblomme og eddike som bindingsmiddel.

 

Originalrammen af dette billede er tabt, men oprindeligt havde madonnaen til hensigt at stå ca. 4,5 meter oppe på Santa Trinita kirkens hovedalter. På billedet ser vi i centrum Jomfru Maria med Jesusbarnet, under dem ser vi fire mænd og ved siden af dem ses otte engle. Englene er blevet gjort mindre således, at der opstår perspektiv i billedet. Udover englene, der er gjort mindre er perspektivet i billedet skabt ved buen i gulvet og linjerne, der går ind i lærredet og danner den trone, som Jomfruen sidder på.

 

Under Jomfru Maria og Jesusbarnet ses fire mænd. De to, der er omringet af søjlerne yderst i hver sin side er Jeramiah og Isaiah, der er to jødiske profeter. Profeterne kigger op på Madonnaen og Jesusbarnet for at bekræfte, at profetien angående en frelser født ved jomfrufødsel, der er skrevet på de pergamentruller, der kan ses nederst på billedet, er gået i opfyldelse. I mellem de to profeter sidder Abraham og kong David. At dømme efter farverne er manden til højre i den røde kappe formegentlig kong David, da den røde farve i middelalderen var et symbol på magt, prestige og personer af kongelig herkomst.

 

Jomfru Maria er klædt i rødt og blåt. Den røde farve i Jomfru Marias tøj er meget typisk for samtidens afbildninger. Udover at symbolisere kongelig herkomst blev den røde farve i middelalderen ofte brugt til netop Jomfru Marias kapper. Den blå farve, der også ses i Jomfru Marias tøj er ligeledes en farve, der i middelalderen blev anvendt til Jomfru Marias klæder. Oprindeligt blev en Imperial purple - altså en lilla farve, anvendt til at male klæderne, men grundet, at sneglen, hvorfra den lilla farve blev dannet, næsten uddøde omkring denne tid, udskiftede man imperial purple med en blå farve til Jomfru Marias klæder. Jesusbarnet er klædt i rødt og imperial purple. Både den lilla og røde farve er kongernes farve i forbindelse med kunst fra middelalderen og antikken. Det er også værd at notere, at Jesusbarnet er malet med meget voksne træk, der også er tidstypisk for perioden.

 

 

 

 

 

Giotto – The Ognissanti Madonna

Tronende Madonna er malet i 1310 af Giotto. Billedet Viser Jomfru Maria og Jesus barnet omringet af helgener og engle. Maleriet anses for at være et af de første malerier i renæssancen. Det er oprindeligt malet til Ognissanti-kirken som også ligger i Firenze. Billedet er malet på træ med tempera maling.

 

Forskellige vinkler på billedet giver forskellige fokus. En giver jomfruen fokus, mens et andet ligger fokus på Jesu barnet. To vinkler ved jomfruens ben viser vaser med liljer og roser, som er typiske Jomfru Maria symboler. Perspektivet i billedet er tredimensionelt hvilket giver et realistisk gengivelse af tronen, Giotto var den første til at male tredimensionelle figurer i det vestlige Europa. Personernes ansigt og kropsformer er malet meget realistisk, man kan se Jomfruens kropsfigur under tøjet. Specielt ved hendes knæ og bryst giver skyggerne, farverne og lyset et mere realistisk billede af hende.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

 

 

bottom of page